2020 yılı hepimiz için farklı bir yıl oldu. Hem gündelik hayat hem de teknoloji kavramları hiç olmadığı kadar ilginç bir seyir izledi. Covid-19 pandemisinin getirdikleri hayatımızdaki rutinleri değiştirip yeni adaptasyonları zorunlu kıldı.
Teknoloji anlamında ise en çok temassızlık ve mesafeli çözümler ön plana çıktı. Nesnelerin İnterneti (IoT) uygulamaları da bu noktada hem özel hayatta hem iş yaşamında yükselen bir trende sahip oldu.
Daha önce de belirttiğimiz üzere 80’li yıllardan bu yana hayatımızda bulunan Nesnelerin İnterneti; teknoloji, sağlık hizmetleri, imalat, perakende, güvenlik, enerji ve tarım endüstrileri gibi sektörlerde devrim niteliğinde bir değişime öncülük etti. Pek çok şirket ve endüstri gerçek zamanlı veri yönetimi ve görevlerin otomasyonu yoluyla verimlilik artışına odaklanmaya başladı.
IoT tabanlı teknolojilerle sunulan yeni uygulamalar ve gelişimi sağlanan geleneksel yöntemler 2020 yılında verimlilik ve fayda noktasında aranan performansa fazlasıyla yanıt verdi.
Biz de yılın sonuna yaklaşırken 2020’de Nesnelerin İnterneti (IoT) alanındaki öne çıkan uygulamalara el atıp sizin için derledik.
IoT sensörleri, devre kartlarına bağlı manuel veya dijital sensörlerden oluşmakta. Devre kartları, karbonmonoksit seviyeleri, sıcaklık, nem, basınç, titreşim ve hareket gibi sensörlerden toplanan bir dizi veriyi ölçmek üzere programlanmıştır.
IoT sensörlerini basit sensörlerden farklı kılan, yalnızca farklı fiziksel ortamlarda veri toplamakla kalmayıp aynı zamanda verileri bağlı cihazlara da aktarabilme özelliğidir.
İşletmeler, büyük ve küçük verileri analiz ederek eğilimleri belirlemek için IoT veri analizinden yararlanmaktadır. IoT veri analizi uygulamaları, anlamlı içgörüler elde etmek için çeşitli verileri yapılandırılmış, yapılandırılmamış ve yarı yapılandırılmış verileri açıklayabilir. IoT, hareket veri setleri, coğrafi veriler ve sağlık hizmeti verileri dâhil olmak üzere çeşitli veri türlerini analiz etmek için veri analitiğinde kullanılabilir.
Tedarik zincirinde akıllı yönlendirme ve yeniden yönlendirme algoritmaları aracılığıyla daha iyi tahminlerde bulunulabiliyor. Paketlere bağlı akıllı IoT cihazları, tedarik zinciri kararlarının bilgiye dayalı olarak alınmasına yardımcı olabilecek GPS ve RFID sinyalleri aracılığıyla anında bilgi sağlıyor. Programlar envanter yönetimi, satıcı ilişkileri, filo yönetimi ve planlı bakım konularında yardımcı oluyor.
IoT tabanlı barkod okuyucular, diğer sistemlerle bağlantı kurmak için bulut veri bağlantılarına sahiptir. Bağlı barkod okuyucuyu kullanmak, envanter yönetimi sürecini kolaylaştırmaktadır.
Çiftçiler, bitkileri hasat etmek için en iyi zamanı belirlemek, toprağın kimyasına göre gübre profilleri oluşturmak ve toprak besinlerini ve nem seviyelerini algılamak gibi birçok farklı etkinliği yönetmek için akıllı IoT tarım uygulamalarını kullanabiliyor.
Bunun yanı sıra hayvancılıkta ise kızgınlık dönemini tespit eden pedometreler ile kârlılık artarken maliyetler düşüyor.