UNIREF marka temsilcilerini arıyor!
ANKAREF Blog Açıldı!
EMMA ile RPA devrimini keşfedin.
UNIREF marka temsilcilerini arıyor!
ANKAREF Blog Açıldı!
2021 Yılında Hangi IoT Trendleri Öne Çıkacak?

2021 Yılında Hangi IoT Trendleri Öne Çıkacak?

2021 Yılında Hangi IoT Trendleri Öne Çıkacak?

Nesnelerin İnterneti (IoT), bilindiği üzere hızla büyüyor ve popülerliğini koruyor. Dünyanın herhangi bir yerinden birisiyle bağlantı, iletişim ve etkileşim kurma noktasında büyük bir etkinlik gösteriyor. 2020’den çıkıp yeni yıla yaklaşırken 2021’de de bu etkinlik yeni trendlerle kendini gösterecek gibi duruyor.

Nesnelerin İnterneti (IoT), diğer cihazlarla veri alışverişi yapmak için sensörler, yazılımlar ve diğer teknolojiler aracılığıyla bağlanan ve "Nesneler" olarak bilinen fiziksel nesnelerin ağı olarak tanımlanıyor.

IoT, günümüzde her alanda varlık gösterirken iletişimde kolaylık, gelişmiş bağlantı ve gelişmiş veri güvenliği sağlayan akıllı teknolojiler ve cihazlarla hayatımıza önemli derecede pratiklik sunuyor.

Şimdi bu kolaylık sunan teknolojinin 2021’de ne gibi trendlerle bizimle olacağına göz atalım.

Blockchain Teknolojisi 

IoT özellikli cihazlar için veri güvenliği, kullanıcılar nezdinde en büyük endişelerden birini oluşturuyor. Blockchain teknolojisi de şifreleme teknikleri ve aracılar olmadan eşler arası iletişim yoluyla veri korumasını sağlamak için en güvenilir çözüm olarak ortaya çıkıyor. Dağıtılmış bir defter teknolojisi olan Blockchain, büyük IoT güvenliği ve ölçeklenebilirlik zorluklarını ele alan en önemli IoT trendleri arasında yerini alıyor.

Öngörücü Bakım 

Öngörücü bakım hem işletmeler hem de bireylerle ilgili bir IoT çözümüdür. Bu teknoloji, kullanıcıların herhangi bir arızayı meydana gelmeden önce analiz edebilen ve tahmin edebilen yapay zekâ tabanlı yazılıma veri aktarıyor. Böylelikle cihazların ve bileşenlerin durumunu izleyen çok sayıda sensör aracılığıyla olası bir hasarın veya sorunun değerlendirilmesine yardımcı oluyor.

Öngörücü bakım, üretim, depolama, lojistik, sağlık hizmetleri ve diğer alanlarda çok çeşitli IoT uygulamaları için kullanılabiliyor.

Edge Computing

Edge computing’in benimsenmesi, gerçek zamanlı veri işleme sırasında karşılaşılan düşük bant genişliği ve gecikme sorunları gibi bulut bilişimin dezavantajlarının üstesinden gelmek için IoT cihazları için daha önemli hâle gelecektir.

Edge computing, IoT cihazları için daha düşük maliyetli ve doğru bir veri işleme yöntemi olarak karşımıza çıkıyor. Bu teknolojiyle IoT cihazları tarafından toplanan bilgiler başka yerlere gönderilmeden doğrudan işlenebiliyor. Edge computing tarafından sağlanan gelişmiş aktarım hızı ve veri doğruluğu, bant genişliği tasarrufu ve daha iyi gizlilik uyumluluğu sağlayarak onu 2021'deki en önemli IoT trendlerinden biri hâline getiriyor.

Yapay Zekâ Ve Veri Analitiği 

Veri analitiği, toplanan verilerin kapsamlı bir analizine dayalı olarak önemli bir karar vermek için verimli iş yönetiminde önemli rol oynar. Yapay zekâ (AI) algoritmaları ve Büyük Veri (Big Data) teknolojisi ile desteklenen gelişmiş yapay zekâ odaklı veri analizi çözümleri, büyük miktarda bilgi toplayabilir, gerçek zamanlı olarak analiz edebilir ve ondan yararlı içgörüler elde edebilir.

Yapay zekâ (AI), Büyük Veri (Big Data) ve IoT cihazlarının bu güçlü entegrasyonu, kullanıcıların veri analitiği tarafından toplanan içgörülere ve bilgilere dayanarak kolaylıkla etkili ve önemli iş kararları almasını sağlayacaktır.

Dijital İkiz (Digital Twin)

Dijital İkiz teknolojisi, Blockchain teknolojisinin uygulanmasındaki artıştan sonra popülerlik kazanan, önde gelen IoT trendlerinden biri olarak kendini gösteriyor. Dijital İkizler, gerçek nesnelerin veya süreçlerin sanal kopyalarıdır, aynı özelliklere ve gerçek hayattaki sürümleriyle aynı işleve sahiptirler. Bu teknoloji, değerli verilerin sanal ve gerçek dünyalar arasında güvenli bir şekilde aktarılmasına olanak tanımaya, nesnelerin davranışının izlenmesine ve farklı durumlarda sonucun tahmin edilmesine yardımcı oluyor.

Paylaş: