Büyük Veri (Big Data) ve Nesnelerin İnterneti (IoT- Internet of Things), uzun süredir teknoloji dünyasını heyecanlandıran ve artık bir gereklilik arz eden kavramlar olarak kendini gösteriyor. Son yıllarda big data kullanımı benimsenmekte ve işletmeler onunla birlikte ihtiyaç duyduklarını hızla yakalamaktadır.
Aynı zamanda Nesnelerin İnterneti (IoT – Internet of Things), hep bahsettiğimiz üzere tamamen birbirine bağlı bir dünyanın bize neler sunabileceğini gösterdi ve şaşırtan ürünler ortaya koydu. Nesnelerin İnterneti ve Big Data, birbirinden bağımsız olarak gelişse de süreç içinde ilişkili duruma geldi.
Dahası Big Data ile Nesnelerin İnterneti arasındaki ilişki, teknolojileri mümkün olan en iyi şekilde sunan iki teknolojinin çok uzakta olmadığını gösterdi. Bu nedenle, Big Data ve Nesnelerin İnterneti ayrı ayrı şekilde heyecan duyulan teknolojiyken ikisinin kombinasyonu bu noktada çıtayı oldukça yukarı yükseltti.
En basit tanımıyla Big Data (büyük veri), devasa oranda bilgi anlamına gelir. Büyük veri, geleneksel veri işleme yazılımı tarafından işlenemeyecek kadar büyük olan veri setlerini inceleme, analiz etme ve işleme yöntemleriyle ilgilidir. Veriler, dört özelliği gösterdiğinde büyük olarak tanımlanır. İngilizce 4V (veracity, velocity, volume, variety) olarak kullanılan terimin açılımı şu şekildedir: doğruluk, hız, hacim ve çeşitlilik.
Yapay zekâ ve makine öğrenimi teknolojileri de büyük veri analiz sürecine giderek daha fazla yardım etmektedir. Bu teknolojiler sayesinde birçok kaynaktan gelen veri derlenebilir, sonuçlar tahmin edilebilir ve öneriler sunulabilir. Örneğin, Netflix ve Amazon gibi platformlar, izlenilen filmleri hatırlar ve ileride izlemek için benzer içerikleri önerir.
2020 yılı içinde Nesnelerin İnterneti aracılığıyla yaklaşık 4,4 trilyon GB veri üretileceği tahmin ediliyor. Bu oldukça büyük bir miktar. Bununla birlikte, bağlı cihaz sayısının artmasıyla bu yıl yirmi milyardan fazla sensör ve cihaz internete bağlı hâle geliyor. Tüm bu cihazların verileri gerçek zamanlı olarak toplaması, analiz etmesi, paylaşması ve iletmesi gerekiyor. Bu nedenle IoT cihazları, veriler olmadan işlev ve yeteneklerini tam olarak yerine getirmekten yoksunlar.
Nesnelerin İnternetinde Big Data’nın rolü, büyük miktarda veriyi gerçek zamanlı olarak işlemek ve farklı depolama teknolojileri kullanarak depolamaktır.
Nesnelerin İnterneti ve big data (büyük veri) arasında birbirine bağlı tek ilişkiden söz edilemez. Birbirlerine yardım etmelerinin yanı sıra birbirlerini büyük ölçüde etkilerler. Nesnelerin İnterneti ne kadar büyürse, büyük veri yetenekleriyle ilgili olarak işletmelere daha fazla yanıt verecektir.
Örneğin, Nesnelerin İnterneti tarafından üretilen veriler büyük oranda artarken geleneksel veri depolama teknolojisi artık yetersiz gelmeye başlıyor. Dolayısıyla bu büyüyen iş yükünün altından kalkmak için daha gelişmiş ve yenilikçi depolama çözümleri talebi oluşmakta ve bu da bir işletmenin büyük veri depolama altyapısının güncellenmesine sebep olmaktadır.
Benzer şekilde, Nesnelerin İnterneti ve büyük veri birleşik uygulamaları, her iki alanda da araştırma kapsamını hızlandırmaktadır. Dolayısıyla hem Nesnelerin İnterneti hem de büyük veri teknolojisi birbirine bağımlılık taşımakta ve daha fazla geliştirmeye ihtiyaç duymaktadır.