UNIREF marka temsilcilerini arıyor!
ANKAREF Blog Açıldı!
EMMA ile RPA devrimini keşfedin.
UNIREF marka temsilcilerini arıyor!
ANKAREF Blog Açıldı!
Nesnelerin İnterneti Cihazlarının Örnekleri Nelerdir?

Nesnelerin İnterneti Cihazlarının Örnekleri Nelerdir?

Nesnelerin İnterneti Cihazlarının Örnekleri Nelerdir?

Her nesnenin internet erişimiyle diğer cihazlarla iletişim kurması ve bir işlevin yerine getirilmesi olan Nesnelerin İnterneti (Internet of Things – IoT), geleceğe dair kurgulanan hayalleri bugün yaşatıyor. Yani aslında gelecek dediğimiz kavram ve bilim kurgu filmlerinde ağzımızı açık bırakan sahneler artık uzaklarda değil.

Hep çok sonraki zaman dilimlerine atfettiğimiz gelişmeler, düne göre sonraki zaman dilimi olan günümüzde kendini gösteriyor. Evde, arabada, sokakta, ofiste, sporda, endüstride… Kısacası her yerde Nesnelerin İnterneti teknolojisiyle karşılaşmamız mümkün.

Her şeyi internetle kontrol edip yerine getirebilme kolaylığı, artık düne dair deneyimlerin ne zor olduğu, nasıl da zaman aldığı gibi düşünceleri arttıracak gibi görünüyor.

Dün zahmetli olanı bugün kolaylaştıran IoT gelişmeleri şaşkınlık duygusunu canlı tutmaya devam ediyor.

Örneğin; ofisinizin veya evinizin sıcaklığını dışarıdan yönetme imkânınız olsa? Bunu artık akıllı termostatlarla pek tabii yapabilirsiniz. Ayrıca duman dedektörüyle de acil durumlarda mobil uygulama üzerinden uyarı alabilirsiniz.

Evinizde kapsamlı bir şekilde tüm elektronik cihazları akıllı hâle getirebilirsiniz. Akıllı telefonunuza desteklenen cihazları entegre ederek kahvenizi dilediğinizde yaptırabilir veya kilit, müzik sistemi, ışık, kamera gibi birçok şeyi otomatik olarak açtırabilirsiniz.

Tarım Alanında Nesnelerin İnterneti

Tarımsal uygulamalarda IoT nasıl olurdu? Tarımda verimlilik kapsamında yapılan çalışmalar, Nesnelerin İnterneti teknolojisi ile buluşarak tarım alanında adeta bir devrim yaratıyor denebilir. IoT sayesinde ürünü toprağa ne zaman, nasıl ve hangi aralıklarla ekmeniz gerektiği tespit edilebiliyor. Bu durum da tabii ki gereksiz ekim yapılmasının önüne geçtiğinden dolayı alınan verimin üst düzeye çıkmasını sağlıyor.

Kişisel Bakımda Nesnelerin İnterneti

Akıllı telefona bağlanarak diş fırçalama alışkanlığı kazandırmaya çalışan cihazlar da mevcut. Diş fırçalamayı oyun hâline getirmek ve diş fırçalama alışkanlıklarınızla ilgili verileri telefonunuza kaydetmek bu cihazın ana görevi.

Evcil Hayvanlarınız İçin Nesnelerin İnterneti

Sadece insanlar için değil hayvanlar için de birtakım IoT gelişmeleri var. Akıllı bir besleyici ile köpeğiniz veya kediniz için en doğru mama türünü seçebilir ve mama miktarını ayarlayabilirsiniz. Ayrıca ürün, mama stoku bittiğinde sizin yerinize tedarikçiden sipariş verebilir. Bunun yanında uzakta olsanız bile telefonla kontrol ederek evcil hayvanınızın mamasını yiyip yemediğini takip edebiliyorsunuz.

Akıllı Ev Sistemlerinde Nesnelerin İnterneti

İstenilen renkte ışık veren hatta mobil uygulamayla yüklediğiniz fotoğrafların rengine göre kendi ışık tonunu ayarlayan bir ampule ne dersiniz? Hem de ampulü akıllı telefonunuz ile açıp kapatın, müzik sisteminizle senkronize ederek ses-ışık uyumu yakalayın. Ve tabii ki enerji tasarrufu da sağlayın.

İnternete bağlanabilen bir yumurta rafı. Bir yumurta rafı bizi daha başka nasıl şaşırtabilirdi ki? Onunla koyduğunuz yumurtaların tüketim tarihlerini ve sayısını takip edebiliyorsunuz. Alışverişteyken akıllı telefonunuz üzerinden bir dokunuşla dolaptaki yumurta sayısını öğrenip alıp almayacağınıza karar verebiliyorsunuz.

Eve geldiğinizde kapınız otomatik olarak açılsın, evden çıktığınızda da otomatik olarak kilitlensin. Eğer isterseniz alabileceğiniz mini klavye ile parola tuşlayarak da giriş yapın. Yakınlarınıza misafir anahtarı verip onların da kapıyı açmasını sağlayın, dilediğinizde de bu anahtarları iptal edin. İşte akıllı bir kilit, gerçekten akıllı işler yapabiliyor.

Akıllı Şehirlerde Nesnelerin İnterneti

Ve tabii ki şehirler de akıllı hâle geliyor. Bu kapsamda geliştirilen bir cihaz, daha etkili çöp toplamaya imkân veriyor. Çöp konteynerlerindeki sensörler ile algılanan doluluk durumu, M2M teknolojisi ile bulut sistemine ulaştırılıyor. Bu verilerle yapılan optimizasyon ile çöp toplama maliyetlerinde %55’e varan azalma sağlanıyor.

Paylaş: