İnsan müdahalesine gerek kalmadan hızlı ve zamanında çıktı veren, hızlı kararlar alınmasını sağlayan, çok çeşitli bilgilere kapı açan, etkili izleme yoluyla daha doğru ve kesin verileri takip etmeyi sağlayan, böylece izlenen parametrelere göre hızlı yanıt vermeyi mümkün kılan, kaynakların etkin yönetimi için daha gerçek bilgiler sunan Nesnelerin İnterneti (IoT), farklı insanlar için farklı şeyler ifade etmeye başladı.
Satıcılar için, kurumsal müşterilerini etkileyen bir dizi yeni, büyük ölçekli teknoloji ve dikkate alınması gereken en son pazarlama iyileştirmesi. Kurumsal kuruluşlar için, hâlâ bir teknik standart ve büyük potansiyel karmaşası. Geliştiriciler içinse doğru araç ve teknoloji karmasını bir araya getiren büyük bir fırsattır.
Sürekli bir akış içerisinde olan teknolojilere adapte olmayı başaran şirketler Nesnelerin İnternetinin (IoT) avantajlarını da özümsedi. Birçok ürün, bu teknolojiye entegre olmayı kolayca gerçekleştirdi. Ama bunun yanı sıra Nesnelerin İnterneti konusunda daha vizyoner bir duruşa ihtiyaç var.
Her alanın kendine has dikkat edilmesi gereken, başarılı operasyonlara imza atmayı sağlayan püf noktaları vardır. IoT söz konusu olduğunda ise tüm dikkatlerini müşteri avantajlarına adayan şirketler, uzun vadeli başarıya en yakın olanlardır.
1. İlk yatırımınızı yaparken baştan sona planlayın. Finansal açıdan değerlendirildiğinde ilk adım en büyük adımdır. Nesnelerin İnterneti projelerinde genel olarak donanım ve bağlantı maliyeti yüksek olur.
2. Hizmet olduğu sürece maliyetler olacaktır. Tüm hizmet ömrü boyunca buluta bağlanacak ürün ve cihazların işletme maliyetlerini göz önünde bulundurmayı unutmayın.
3. Güçlü bir iş modeli seçmek oldukça önemli. Bakımı optimize etmek ve ürünleri geliştirmek kolay olabilir fakat yatırım getirisini hesaplamak daha zordur. Nesnelerin İnterneti iş modelinizin katma değeri, ilk bağlantı ve süregelen işletim maliyetlerini kapsamayabilir.
4. Şirketinizin kendisini dijital olarak dönüştürmesi gerekliliğini unutmayın. Bir kuruluş tüm paydaşlarına dijital hizmetler sağlamada başarılı olacaksa kuruluşun tamamıyla dijital bir dönüşümü sağlaması ve herkesin yeni bir anlayışa sahip olması gerekir. Bu da yeni kapasiteler, yeni beceriler ve ilgili uzmanlığa sahip açık bir pazarlama yaklaşımını içerir.
Böylelikle kuruluş daha sonra yeni kanallar üzerinde çalışabilecek, ürünlerini ve hizmetlerini konumlandırabilecek ve toplulukları büyütebilecektir. Kurumsal bir bakış açısıyla değerlendirirsek; Nesnelerin İnterneti projelerinde süreçleri uygulamadan ve sağlam bir şekilde oluşturmadan önce, yeniden gözden geçirmek ve revize etmek elzemdir.
5. IoT ekosistemini doğru bir yaklaşımla yönetmek gerekir. IoT projeleri için açık platform yaklaşımı seçen şirketler, iş ortaklarına ve üçüncü taraf sağlayıcılara çekici olmalarını ve bu şekilde kalmalarını sağlayacak ekosistemler ve platformlar ele almalıdır. Ayrıca bu şirketler, kasıtlı olarak belirli bir kontrol derecesinden vazgeçmeleri gerekir ki bu bir ekosistemin filizlenmesi ve var olan talebi daha kesin olarak karşılaması için gereklidir. Dengeli bir şekilde işlevlere dışarıdan veya uzaktan bağlanıp bu işlevlerin kullanılmasını sağlayan arayüz (yani API) kullanım modelini benimsemek, bir şirketin ekosisteminin gelişmesine katkı sağlayacak başka bir yöntemdir.