UNIREF marka temsilcilerini arıyor!
ANKAREF Blog Açıldı!
EMMA ile RPA devrimini keşfedin.
UNIREF marka temsilcilerini arıyor!
ANKAREF Blog Açıldı!
Türkiye 2023 İhracat Hedefine Nasıl Ulaşacak?

Türkiye 2023 İhracat Hedefine Nasıl Ulaşacak?

Kilogram Başına Düşen Katma Değer Artırılmalı

Uluslararası ticaret artışındaki düşüşe rağmen 2019 yılında 180 milyar 468 milyon dolar ihracat gerçekleştiren Türkiye ekonomisi, Cumhuriyet tarihinin ihracat rekorunu kırmayı başardı. 

17 bin 544 yerli firmanın ilk defa ihracat gerçekleştirdiği ve bir milyar doların üzerinde ihracat yapılan ülke sayısının 40’a ulaştığı 2019 yılı verileri, ekonomi açısından 2023 hedeflerine ulaşma noktasında Türk ihracatçısına ayrı bir motivasyon kaynağı oldu.

İhracatta yeni rekorlar kırmak ve 226,6 milyar dolar olan 2023 ihracat hedefine ulaşmak için ihracat miktarının artırılmasının yanında kilogram başına düşen katma değerin de artırılması önemli bir nokta.

Kilogram başına ihracat verileri incelendiğinde Japonya’nın 4 dolar, Almanya’nın 3,7 dolar, Güney Kore’nin 2,54 dolar, Türkiye’nin ise 1,32 ila 1,37 dolar arasında ihracat gerçekleştirdiğini görüyoruz.   

İhracatta Katma Değer Nasıl Arttırılacak? 

İhracat alanında katma değeri yüksek ve güçlü ekonomilere sahip olan ülkelere baktığımızda genellikle teknoloji alanında ilerlemiş ülkeler karşımıza çıkıyor. Türkiye son 20 yılda teknoloji alanında hızla ilerliyor ancak uluslararası pazardan pay almak gerçekten çok kolay değil. Kaliteli ve ucuz olmanın yanı sıra ciddi referanslarınız da olmalı.

Türkiye’nin de uluslararası pazardan ekonomik olarak hak ettiği payı alması için hizmet ihracatına odaklanması gerekiyor. Süreç bilgisi ile çözümlerini yurt dışına ihraç etmeyi başaran şirketler, yerli teknolojilerini de aşama aşama bu çözümler içerisinde kullanarak ihracattaki büyümeye daha da fazla katkıda bulunacaklardır.

Hatta daha net ifade etmem gerekirse, gelecekte en çok ihtiyaç duyulan şirketler süreçlere hakim ve doğru çözümlerle hizmet sunan şirketler olacaktır.

Türkiye’de yaptığımız çalışmaları yurtdışına taşımak istediğimizde ilk tespit ettiğimiz nokta süreç bilgimizin bizi bir adım öne taşıdığı oldu. Birçok uluslararası firma ürünlerini tanıtırken, biz süreç bilgimizi ve sürece uyumlu teknolojik çözümleri ortaya koyuyoruz.

Uluslararası Pazarda Amaç Ne Olmalı? 

Uluslararası pazarda asıl amaç teknoloji satmak olmamalı. Süreç bilgisini kullanarak süreci iyileştirecek ve ucuzlatacak bilgi birikimimizi hizmet olarak satmayı amaçlamalıyız. Teknoloji amaç olmaktan araç olmaya dönüştüğü anda müşteriler ne kullanıldığına değil sonuca odaklanıyor. 

Türkiye’deki şirketler birçok sektörde ciddi anlamda süreç bilgisine sahipler. Bu bilgiyi doğru bir şekilde pazarlayabilirsek ihracatımızda istenilen hedeflere ulaşmak daha kolay olacak ve teknoloji ihracatı büyüyecektir.

Ali Erhan Binici

CEO, Ankaref İnovasyon ve Teknoloji A.Ş.


Paylaş: